ПОДОЛАННЯ НИЗЬКОГО РІВНЯ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ ЯК КЛЮЧОВЕ ЗАВДАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.20535/2307-5651.15.2018.135919

Ключові слова:

система соціальних послуг, соціальний захист, безробіття, заробітна плата, рівень життя населення, прожитковий мінімум, зайнятість

Анотація

Соціальна політика держави є ключовим інструментом регулювання, підтримки та покращення рівня життя населення. У соціально-демократичному середовищі сучасного світу саме вона відповідає за всебічний захист будь-якого прошарку громадян країни, їх стабільне життя та можливість прогресивного розвитку. У зв’язку з активізацією євроінтеграційних процесів в Україні, сфера надання ефективних соціальних послуг є ключовим завданням на шляху до досягнення необхідних цілей та стандартів. Існуюча система надання соціальних послуг на сьогоднішній день не є достатньо ефективною, тому потребує відповідних реформ. Проте наявне фінансове становище в країні та погіршений економічний стан потребують виокремлення найважливіших та найбільш впливових факторів соціальної політики, на які варто першочергово звернути увагу. Таким чином, у рамках даного дослідження авторами проведено аналіз становища системи соціального захисту населення України. Серед основних напрямків соціальної політики, що потребують реформування, виділено проблему подолання бідності і низького рівня життя населення як першочергову. Виокремлено особливі чинники, що впливають на дане явище. До них належать: рівень зайнятості та безробіття, страхування від тимчасової втрати працездатності, розмір мінімальної і середньої заробітної плати та прожитковий мінімум, загальна система оплати праці, джерела надходження доходів домогосподарств та легалізація заробітної плати. Запропоновано способи реформування системи надання пільг та послуг з приводу покращення життя населення, що спираються на національні та культурні особливості України та попередній позитивний досвід країн ЄС у даній сфері. В основу даного дослідження покладена концепція оцінювання системи соціального захисту в Україні. Для вирішення поставлених завдань використані наступні загальні та спеціалізовані методи наукового дослідження: аналітичний метод для оцінки систем соціальних послуг та відбору необхідної інформації для створення повноцінної картини стану даної сфери в Україні; порівняльний метод – для створення порівняльних характеристик систем соціальних послуг різних країн.

Посилання

Report-monitoring of the social services system in Ukraine. (2015) Bureau of Social

and Political Development.

Ministry of Social Policy of Ukraine. Official portal. The structure of the central

apparatus of the Ministry. [Online]. - Available at: http://www.msp.gov.ua/content/strukturacentralnogo-aparatu-ministerstva.html.

Ministry of Finance. Expenditures of the state budget of Ukraine. [Online]. - Available

at: https://index.minfin.com.ua/budget/expense/.

RBC-Ukraine. How many social benefits will Ukrainians receive next year. [Online]. -

Available at: https://daily.rbc.ua/eng/show/skolko-sotsialnyh-vyplat-poluchat-ukraintsy1509554556.html.

Budget of Ukraine: what will be the dollar exchange rate in 2018. [Online]. - Available

at: https://politeka.net/ua/news/545232-byudzhet-ukrainy-kakim-budet-kurs-dollara-v-2018-

godu/.

World Bank. The unemployment rate in the countries of Europe and Central Asia.

[Online]. - Available at:

https://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&hl=ru&dl=ru#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=unemployment&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:ISL:MDA:NOR:CZE:SWE&ifdim=country&hl=ru&dl=ru&ind=false.

Zayats T. A. (2011), Methodological aspects of the research of the youth segment of the

labor market, Kyiv, RVPS of Ukraine of the National Academy of Sciences of Ukraine. Vol.

, pp. 16-26.

Social security system of Ukraine in 2014-15 and beyond. Towards effective social protection floors / International Labour Organization; ILO DWT and Country Office for Central and Eastern Europe. – Budapest: ILO 2016/

Ministry of Finance. Minimum wage. [Online]. - Available at:

https://index.minfin.com.ua/labour/salary/min/.

New salaries in Poland in 2016. [Online]. - Available at:

http://vsetutpl.com/ru/srednyaya-zarplata-v-polshe-v-2016-godu.

Lukyanenko D. G., Poruchnik A. M. (2011), Resources and Models of Global Economic Development. Monograph, KNEU, Kyiv, pp. 622-625.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-30

Номер

Розділ

Економічні проблеми сталого розвитку національної економіки