ЕКОНОМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДІЯЛЬНОСТІ ГОТЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ СУЧАСНОСТІ

Автор(и)

  • О. С. Олійник Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Україна https://orcid.org/0000-0003-2370-3211

DOI:

https://doi.org/10.20535/2307-5651.20.2021.252845

Ключові слова:

готельне підприємство, показники, регіон, розрахунки, туристична галузь, гостинність

Анотація

У статті відзначено необхідність проведення економічної характеристики діяльності готельних підприємств України, а також за географічними регіонами. Представлено статистичний матеріал за 2018–2020 роки. Крім основних показників діяльності цих підприємств, у статті представлено розрахункові показники як за регіонами, так і за Україною загалом. Серед основних показників слід назвати кількість колективних засобів розміщення за регіонами, загальну кількість місць у колективних засобах розміщення за регіонами, кількість номерів у готелях та аналогічних засобах розміщення за регіонами, кількість осіб, що перебували у колективних засобах розміщення за регіонами, кількість ночівель осіб у колективних засобах розміщення за регіонами. В результаті розрахунків було представлено такі показники, як середня одночасна місткість одного готелю за кількістю місць, середня місткість одного готельного номеру, загальна кількість місць для обслуговування гостей за рік, рівень завантаженості готелю. Також зроблено висновки щодо виходу із ситуації, що склалася.

Посилання

Басюркіна Н.Й. Проблеми розвитку і особливості державного регулювання готельно-ресторанного бізнесу в Україні. Економічні та соціальні аспекти розвитку України на початку ХХІ століття : матеріали IV Міжнародної науково-практичної конференції (м. Одеса, 5–8 жовтня 2016 року). Одеса : ОНАХТ, 2016. С. 85–92.

Відоменко І.О., Діденко Н.С. Дослідження сучасного стану готельного господарства України та його вплив на формування стратегії просування послуг індустрії гостинності. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. 2016. № 21. С. 64–68.

Графська О.І., Боратинський О. В., Євдощенко О. В. Вплив держави на формування ціни в підприємствах готельного бізнесу в Україні в період пандемії COVID-19. П’ятдесят перші економіко-правові дискусії : матеріали Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції. Львів, 2020. С. 3–5.

Єпіфанова І.Ю., Гуменюк В.С. Прибутковість підприємства: сучасні підходи до визначення сутності. Економіка і суспільство. 2016. Вип. 3. С. 189–192.

Загорянська О.Л. Оцінка конкурентоспроможності екологічних готелів у сучасних умовах господарювання. Економіка природокористування та охорони навколишнього середовища. 2018. Вип. 22. С. 662–668. URL: http://global-national.in.ua/archive/22-2018/125.pdf.

Лотиш О.Я. Стратегічні підходи до розвитку ринку туристичних послуг в Україні. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. 2017. С. 134–138.

Лупич О.О. Вплив сучасних тенденцій індустрії гостинності на перспективи її розвитку в Україні. Науковий вісник Ужгородського університету. 2016. Вип. 1 (47). Т. 2. С. 78–82.

Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua.

Basyurkіna N.J. (2016) Problemi rozvitku і osoblivostі derzhavnogo regulyuvannya gotel’no-restorannogo bіznesu v Ukraїnі Ekonomіchnі ta socіal’nі aspekti rozvitku Ukraїni na pochatku HKHІ stolіttya: materіali IV Mіzhnarodnoj naukovo-praktichnoj konferencіj (pp. 85–92). Odesa: ONAHT [in Ukrainian].

Vіdomenko І.O., Dіdenko N.S. (2016) Doslіdzhennya suchasnogo stanu gotel’nogo gospodarstva Ukraїni ta ĭogo vpliv na formuvannya strategііj prosuvannya poslug іndustrії gostinnostі. Naukoviĭ vіsnik Mіzhnarodnogo gumanіtarnogo unіversitetu, 21, 64–68 [in Ukrainian].

Grafs’ka O.І., Boratins’kij O.V., Yevdoshchenko O.V. (2020) Vpliv derzhavi na formuvannya cіni v pіdpriemstvah gotel’nogo bіznesu v Ukrajnі v perіod pandemіj COVID-19. P’yatdesyat pershі ekonomіko-pravovі diskusіj : materіali Mіzhnarodnoj naukovo-praktichnoj іnternet-konferencіj. L’vіv, 3–5 [in Ukrainian].

Yepіfanova І.Yu., Gumenyuk V.S (2016) Pributkovіst’ pіdpriemstva: suchasnі pіdhodi do viznachennya sutnostі. Ekonomіka і suspіl’stvo. 3, 189–192 [in Ukrainian].

Zagoryans’ka O.L. (2018) Ocіnka konkurentospromozhnostі ekologіchnih gotelіv u suchasnih umovah gospodaryuvannya. Ekonomіka prirodokoristuvannya ta ohoroni navkolishn’ogo seredovishcha, 22. Retrieved from: http://global-national.in.ua/archive/22-2018/125.pdf [in Ukrainian].

Lotish O.Ya. (2017) Strategіchnі pіdhodi do rozvitku rinku turistichnih poslug v Ukrajnі. Naukovij vіsnik Mіzhnarodnogo gumanіtarnogo unіversitetu, 134–138 [in Ukrainian].

Lupich O.O. (2016) Vpliv suchasnih tendencіj іndustrії gostinnostі na perspektivi jj rozvitku v Ukrajnі. Naukovij vіsnik Uzhgorods’kogo unіversitetu, 1 (47). Vol. 2, pp. 78–82 [in Ukrainian].

Derzhavna sluzhba statistiki Ukraїni. Retrievef from: http://www.ukrstat.gov.ua/pdf [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-01