ФОРМУВАННЯ АНТИКРИХКОЇ КОНКУРЕНТОЗДАТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА – МАРКЕТИНГОВИЙ ПІДХІД
DOI:
https://doi.org/10.20535/2307-5651.22.2022.260164Ключові слова:
антикрихка конкурентоздатність підприємства, онкурентоспроможність підприємства, конкурентні переваги, управління конкурентоздатністю підприємства, управління конкурентоспроможністю підприємства, антикрихкий бізнес, антикрихке підприємствоАнотація
Статтю присвячено висвітленню результатів дослідження застосування концепції антикрихкості для забезпечення конкурентоздатності підприємств. Авторами досліджено та розкрито можливості інтеграції ідеї антикрихкості в методологію управління конкурентоспроможністю підприємства, розглядаючи конкурентоспроможність, як широку категорію ринкової та економічної стійкості підприємства. В роботі досліджено аспект антикрихкості в формуванні конкурентоспроможності, управлінні конкурентоздатністю підприємства через набуття і утримання ним конкурентних переваг. Систематизовано та схематизовано термілологію тріади крихкість-гнучкість-антикрихкість, визначення та властивості яких набувають системи в кожному з трьох випадків. Проведено порівняльний аналіз крихкості та антикрихкості в бізнесі. Систематизовано компоненти антикрихкості – зміни- помилки-помірні стреси, розглянуто та систематизовано їх тлумачення і прояви, визначено і розкрито способи їх формування та застосування в забезпеченні антикрихкості конкурентоздатності підприємства. Визначено залежність антикрихкості конкурентоздатності підприємства від поєднання стратегічного управління та оперативної гнучкості в роботі підприємства, зокрема в управлінні його конкурентоспроможністю. Проведено порівняльний аналіз шляхів забезпечення невразливої і антикрихкої конкурентоздатності підприємства. Розглянуто джерела формування конкурентних переваг підприємства та доповнено їх попередню систематизацію джерелами на основі недетермінованих змін маркетингового середовища. Охарактеризовано стан вітчизняного бізнесу з позицій тріади крихкість-гнучкість-антикрихкість, як здебільшого крихкого та визначено можливості і шляхи виходу зі стану вразливості від недетермінованого впливу маркетингового середовища та перетворення негативних чинників у потужний ресурс розвитку і вдосконалення, надано рекомендації щодо формування антикрихкої конкурентоздатності вітчизняних підприємств. Запропоновано розвиток бачення нових перспектив сталого розвитку підприємств через забезпечення їх антикрихкої конкурентоздатності, виходу зі стану вразливості від недетермінованого впливу маркетингового середовища та перетворення негативних чинників у потужний ресурс розвитку і вдосконалення.
Посилання
Taleb N. N. Antifragile: Things that gain from disorder. New York : Random House, 2012. 544 p.
Талеб Н. Н. Антикрихкість: про (не)вразливе у реальному житті. Київ : Наш Формат, 2021. 400 с.
Антихрупкость. Как извлечь выгоду из хаоса / Нассим Николас Талеб: Москва : КоЛибри, 2014. 768 с.
Мельник Л. Г., Маценко О. М., Дериколенко О. М., Кириленко М. В., Стародуб І. А. Економіка підприємств, територій та макроекономічних систем в умовах цифрових трансформацій: від стабільності й лінійного мислення до антикрихкості та нелінійного, інноваційного мислення. Механізм регулювання економіки. 2021. № 3. С. 67–78.
10 Principles to live an antifragile life. Philosophy. URL: https://fs.blog/an-antifragile-way-of-life
Грант Р. М. Современный стратегический анализ. 5-е изд. / Пер. с англ. под ред. В. Н. Фунтова. СПб. : Питер, 2008. 560 с.
Богомолова Е. Из чего складывается антихрупкость бизнеса. Проект коронаФОМ. URL: https://covid19.fom.ru/post/iz-chego-skladyvaetsya-antihrupkost-biznesa
Гормезис как пусковой механизм регуляторных мутаций и его роль в формировании мультирезистентности бактерий / Мокиенко А.В., Петренко Н.Ф.: ДП "Украинский НИИ медицины транспорта" Минздрава Украины, г. Одесса, Украина.
Типи інгібірування ферментів: зворотнє (конкурентне, неконкурентне) та незворотнє інгібування. URL: https://doctrina.space/subjects/biochemistry/info_6
Язвінська Н. В. Конкурентоспроможність підприємства як комплексний показник ефективності виробничоринкової діяльності підприємства / Економіка підприємства. Дніпропетровськ, 2004. С. 57–64.
Taleb N. N. (2012). Antifragile: Things that gain from disorder. New York : Random House, 544 p.
Taleb N. N. (2021). Antykrykhkist: pro (ne)vrazlyve u realnomu zhytti. Kyiv : Nash Format, 400 s.
Antykhrupkost. Kak yzvlech vыhodu yz khaosa / Nassym Nykolas Taleb: Moskva: KoLybry, 2014. 768 s.
Melnyk L. H., Matsenko O. M., Derykolenko O. M., Kyrylenko M. V., Starodub I. A. (2021) Ekonomika pidpryiemstv, terytorii ta makroekonomichnykh system v umovakh tsyfrovykh transformatsii: vid stabilnosti y liniinoho myslennia do antykrykhkosti ta neliniinoho, innovatsiinoho myslennia. Mekhanizm rehuliuvannia ekonomiky. № 3. S. 67–78.
10 Principles to live an antifragile life. Philosophy. URL: https://fs.blog/an-antifragile-way-of-life (data zvernennia: 03.06.2021).
Hrant R. M. (2008). Sovremennyi stratehycheskyi analyz. 5-e yzd. / Per. s anhl. pod red. V. N. Funtova. SPb. : Pyter, 560 s.
Bohomolova E. Yz cheho skladыvaetsia antykhrupkost byznesa. Proekt koronaFOM. URL: https://covid19.fom.ru/post/iz-chego-skladyvaetsya-antihrupkost-biznesa
Hormezys kak puskovoi mekhanyzm rehuliatornыkh mutatsyi y eho rol v formyrovanyy multyrezystentnosty bakteryi / Mokyenko A. V., Petrenko N. F.: DP "Ukraynskyi NYY medytsynы transporta" Mynzdrava Ukrayny, h. Odessa, Ukrayna
Typy inhibiruvannia fermentiv: zvorotnie (konkurentne, nekonkurentne) ta nezvorotnie inhibuvannia. URL: https://doctrina.space/subjects/biochemistry/info_6
Iazvinska N. V. (2004). Konkurentospromozhnist pidpryiemstva yak kompleksnyi pokaznyk efektyvnosti vyrobnychorynkovoi diialnosti pidpryiemstva / Ekonomika pidpryiemstva. Dnipropetrovsk. S. 57–64.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторські права належать авторам статей.
Розміщуючи матеріали у збірнику наукових праць, автори погоджуються з правом редакції збірника розміщувати матеріали збірника в електронному вигляді на офіційному сайті збірника та інших електронних ресурсах відповідно до законодавства України.