ДОКТРИНАЛЬНІ ОСНОВИ СВІТОВОЇ ТОРГІВЛІ ПРОДУКЦІЄЮ ПРОМИСЛОВОСТІ: ПРОТЕКЦІОНІЗМ І ФРИТРЕДЕРСТВО

Автор(и)

  • В. Г. Герасимчук докт. економ. наук, професор Національний технічний університет України “КПІ”, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/2307-5651.13.2016.80093

Ключові слова:

глобалізація, промисловість, протекціонізм, світова торгівля, управління, фритредерство, якість життя

Анотація

Актуальність обраної для аналізу проблеми пов’язана з необхідністю визначення раціонального балансу в державі між дотриманням інтересів національної економіки та зовнішнього середовища, між вигодами від зростання експортного потенціалу та загроз надлишкового допуску на внутрішній ринок імпортера в рамках норм і правил СОТ.               Мета дослідження полягає в узагальненні теоретичних і методологічних основ                             доктрин протекціонізму і фритредерства, формулюванні практичних                   рекомендацій стосовно створення ефективного механізму управління зовнішньоекономічною політикою держави. Узагальнено фактори успіху розвинених країн на світовому ринку промислової продукції на етапах переходу від методів протекціонізму до економічного лібералізму. Встановлено залежність рівня соціально-економічного розвитку держави від ефективності організації управління національною економікою,                       її зовнішньоекономічною діяльністю в умовах постійних змін і ризиків, в умовах відкритості економіки, в умовах викликів глобалізації.

Посилання

Менделеев Д. Толковый тариф, или Исследование о развитии промышленности России в связи с ее общим таможенным тарифом 1891 года / Менделеев Д. – СПб: Тип. В. Демакова, 1892. – 782 с.

Рейтинг стран по объему промышленного производства за 2012г. [Электронный ресурс]. – Режим доступа:

http://kanaev55.livejournal.com/ 431925.html?page=1.

Протекционизм по-китайски: какие механизмы перенять? [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.chinapro.ru/rubrics/20/5175/print.

Сулейманов М.Д. Протекционизм или фритредерство – выбор зависит от конкретной ситуации // Российское предпринимательство, 2012, № 24 (222), c.13-20.

Германия в 2014 году зафиксировала рекордный профицит внешнеторгового баланса [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.interfax.ru/business/422883.

Зыкин Д. Главная тайна либералов: в мире нет успешного либерализма [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.km.ru/economics/ 2015/ 06/12/istoriya-khkh-veka/760048-glavnaya-taina-liberalov-v-mire-net-uspeshnogo-liberalizma.

##submission.downloads##