ЗАГРОЗА ГЛОБАЛЬНОГО ГОЛОДУ: УКРАЇНА У СИСТЕМІ ПРОДОВОЛЬЧОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА ВІЙСЬКОВА АГРЕСІЯ

Автор(и)

  • О.О. Охріменко Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine https://orcid.org/0000-0001-7361-3340
  • О.А. Жуковська Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1110-9696

DOI:

https://doi.org/10.20535/2307-5651.27.2023.297214

Ключові слова:

прогнозування, продовольча безпека, сталий розвиток, глобальний голод, ризикоутворюючі фактори, експорт, продовольче забезпечення

Анотація

Стаття присвячена глобальній проблемі подолання голоду у контексті досягнення цілей сталого розвитку. В основу дослідження покладено аналіз показників недоїдання та продовольчого забезпечення різними видами продовольства у розрізі окремих груп країн. Для досягнення цілей дослідження були використані методи аналізу та синтезу, статистичний, метод візуалізації та прогнозування на основі Double Exponential Smoothing. Ризикоуворюючими факторами, що призвели до погіршення ситуації є природні (повінь, засуха, тропічний циклон), політичні (політична нестабільність, військовий конфлікт, невизначеність) та соціально-економиічні (економічні потрясіння, перенаселення). У регіональному розрізі проблеми голоду найбільшою мірою торкаються африканських країн і часто повязані з низьким рівнем доходів. Різний рівень економічної стійкості дозволив різним групам країн по-різному пережити період пандемії ковід-19, яка звела нанівець багаторічний прогрес досягнення цілі подолання голоду. Проведений аналіз дозволив виявити кардинальні відмінності між ревнем щоденного забезпечення продовольством у перерахунку ккал на особу. Забезпечення країн ЄС та найменш розвинутих відрізняється майже у три рази. Аналіз структури харчування на основі показників продовольчого забезпечення дозволив виявити суттєві відмінності у наборі та енергетичній цінності продуктів харчування. Разом з тим пшениця та продукти її переробки становлять суттєву основу харчового раціону на рівні 10-21 %. Результати прогнозування вказують на посилення тренду зниження продовольчого забезпечення (пшениця та продукти її переробки) у всіх групах аналізованих країн. Проте для країн ЄС це не критичним зменшенням з огляду на достатній рівень енергетичного забезпечення продуктами харчування, який перевищує нормативні показники, розраховані Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Україна, як гарант світової продовольчої безпеки навіть в умовах військової агресії продовжує виробництво та експорт зернових, який у 2022/23 маркетинговому році склав 49 млн т. Замінована територія та військові дії призвели до падіння експорту пшениці у поточному періоді на 37,5%. Для відновлення прогресу досягнення цілей сталого розвитку у питаннях подолання голоду необхідні новітні підходи щодо аграрного виробництва у різних кліматичних умовах, удосконалення механізмів управління виробничими ланцюжками з мінімізацією втрат та посилення відповідальності держав за колективну безпеку.

Посилання

FAO (2022) World Food and Agriculture. Statistical Yearbook. Rome. DOI: https://doi.org/10.4060/cc2211en

Pawlak K, Kolodziejczak M. (2020) The Role of Agriculture in Ensuring Food Security in Developing Countries: Considerations in the Context of the Problem of Sustainable Food Production. Sustainability, no. 12(13). DOI: https://doi.org/10.3390/su12135488

Brüntrup M. (2020) Food Security in Times of Crisis: Poor Developing Countries are Different. German Development Institute. Briefing Paper, no. 9. DOI: https://doi.org/10.23661/bp9.2020

Skydan O., Hrynyshyn V. (2020) Risks and threats to ensuring food security of Ukraine: methodological foundations and practical evaluation. Economics&Education, no. 05(02), pp. 96–101. DOI: https://doi.org/10.30525/2500-946X/2020-2-14

Pereira M., Oliveira A. (2020) Poverty and food insecurity may increase as the threat of COVID-19 spreads. Public Health Nutrition, no. 23 (17), pp. 3236–3240. DOI: https://doi.org/10.1017/S1368980020003493

O'Hara S., Toussaint E. C. (2021) Food access in crisis: Food security and COVID-19. Ecological Economics, no. 180. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ecolecon.2020.106859

Ahakerimova R. (2023) Impact of the war in Ukraine on national and global food security. Economy and Society, no. 50. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-50-53

Berezyuk S., Gontaruk Y. & Yasinska B. (2023) Ensuring food security of the state in the conditions of military operations. Economy and Society, no. 47. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-44

Bioko V. & Bioko L. (2022) Food security and risks for agricultural production during the war in Ukraine. Economy and Society, no. 41. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-27

Pruntseva G. (2021) Analysis of prevalence of undernourishment as a food security indicator. Economics and Organization of Management, no. 2 (42), pp. 94–103. DOI: https://doi.org/10.31558/2307-2318.2021.2.10

Okhrimenko O., Zhukovska O. (2022) Forecasting the export potential of fodder corn producers. Review of transport economics and management, no. 8(24), pp. 27–38. DOI: http://pte.diit.edu.ua/issue/view/16098/9425

EC - FAO Food Security Programme (2008) An Introduction to the Basic Concepts of Food Security. Food Security Information for Action Practical Guides. Available at: https://www.fao.org/3/al936e/al936e00.pdf

The State Of Food Security And Nutrition In The World 2022. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO (2022) Repurposing food and agricultural policies to make healthy diets more affordable. Rome: FAO. DOI: https://doi.org/10.4060/cc0639en

Kuleba D. (2022) Ukraine Continues to Strengthen its Role as Guarantor of Global Food Security. Available at: https://mfa.gov.ua/en/news/dmytro-kuleba-ukraine-continues-strengthen-its-role-guarantor-global-food-security

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-07