Методологічний підхід к дослідженню економічної природи фірми

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.20535/2307-5651.12.2015.43911

Ключові слова:

ринок праці, продуктивні сили суспільства, промислова революція, абстрактна праця, конкретна праця, управлінський розподіл праці, технологічний розподіл праці

Анотація

Стаття охоплює теоретико-методологічні аспекти становлення і розвитку фірми. Досліджуються умови при яких, в певний історичний період з’являється фірма, як  система капіталістичного виробництва, яка базується на технологічному розподілі праці. В досліджені послідовно доводиться думка, що  створення фірми  в історії розвитку людства є скоріше випадкове явище ніж закономірне. Її поява є результатом унікального збігу двох дуже рідкісних в ринковій економіці обставин які склались в  Англії  в середині XVIIIст. По перше, це формування довготривалої, декілька десятків років, хвилі підвищеного  попиту на товари бавовняного виробництва в Англії. По – друге, несподівана поява на ринку праці досить  великою кількості  робочої сили низької кваліфікації, внаслідок проведення політики «огороджування». Підсилюючим фактором було й те, що додаткова робоча сила на ринку виявилась  дуже дешевою внаслідок того, що потенційні робітники не мали  ніяких засобів для існування. Внаслідок поєднання таких факторів на ринку з’являються фірми, як форми організації капіталістичного виробництва, метою якого є не задоволення власних потреб  і потреб суспільства, а виключно отримання прибутку. Паралельно відбувається процес  зміни характері конкретної праці ї її взаємодії з працею абстрактною.   

Біографія автора

Анатолій Олексійович Мілай, Національний технічний університет України «КПІ»

канд. економ. наук, доцент

Посилання

Ансофф И. Стратегическое управление / И. Ансоф. - М.: Экономик,1989. – 519с.

Coase R. The Nature of the Firm / C. Ronald// Economica. 1937. - V. 4 (16). - №9. - р. 386-405.

Маркс К. Капитал.-Т.1 / К.Маркс., Ф. Энгельс Соч. 2-е изд. М.: Госполитиздат, Т. 23 –

.- 723с.

Смит А. Исследование о природе и причинах богатства народов./ А.Смит. - М.: Эксмо, - 2007. — 960с.

О’Шеннеси Дж. Принципы организации управления фирмой / Дж.О’Шеннеси. - М.: ООО МТ «Пресс», 1999. – .296с.

Петюх В. М. Ринок праці/ В.М. Петюх.-К.: КНЕУ 1999- .288с

Портер М. Конкуренция /М. Портер.- «Вильнюс»- 2001- 95с.

Покропивний С.Ф. Економіка підприємства: навч. посібник. /С.Ф.Покропивний, М.Г. Грещак, В.М.Колот /за ред. д.є.н. проф. С.Ф. Покропивного – К.: КНЕУ, 2001 – .457с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-06-06