МОДЕЛЮВАННЯ ФУНКЦІЙ ШТРАФІВ І ЗАОХОЧЕНЬ ДЛЯ ЕФЕКТИВНОГО КЕРУВАННЯ В ІЄРАРХІЧНІЙ СИСТЕМІ ЗАМОВНИК ВИРОБНИК

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.20535/2307-5651.12.2015.44176

Ключові слова:

кібернетична система, ієрархічна система, функція штрафів та премій, багатокритеріальні задачі прийняття рішень

Анотація

У статті побудована модель економічних відношень між Замовником і Виробником в дворівневій ієрархічній системі керування на короткотерміновий період часу. Припускається, що Замовник не може сподіватися отримати від Виробника точно встановлений обсяг продукції, але може впливати на обсяги виробництва, враховуючи інтереси та цілі Виробника. Замовник забезпечує виробничий процес фондами, але не займається наймом робочої сили, виплатою заробітної плати – це функція Виробника, як і безпосередня організація процесу виробництва. Відома кінцева ціна одиниці продукту, за якою Замовник буде розраховуватись із Виробником. Способом впливу Замовника на дії Виробника є додаткова винагорода або штраф, що виплачується Замовником Виробнику в залежності від результатів його діяльності. Виробник при прийнятті рішень, щодо власних дій, знає умови заохочення та штрафування. В даній роботі запропонована процедура визначення функції штрафів (заохочень) за допомогою методу параметризації функції таким чином, щоб стимулювати виробництво в певному обсязі і не менше даного рівня.

  

Біографія автора

Жанна Трохимівна Черноусова, Національний технічний університет України «КПІ»

Кандидат фізико-математичних наук Старший викладач Кафедра математичного моделювання економічних систем

Посилання

Моисеев Н.Н. Математические задачи системного анализа : учеб. пособ. [для студ. вузов] / Н.Н. Моисеев. – М.: «Наука», 1981. – 488 с.

Гермейер Ю.Б. Игры с непротивоположными интересами: монография / Ю.Б. Гермейер. – М.: «Наука», 1976. – 326 с.

Угольницкий Г.А. Устойчивое развитие организаций. Системный анализ, математические модели и информационные технологии управления. / Г.А. Угольницкий. – М.: Изд-во физ.-мат. лит., 2011. – 320 с.

Угольницкий Г.А. Иерархическое управление устойчивым развитием. / Г.А. Угольницкий. – М.: Изд-во физ.-мат. лит., 2010. – 336 с.

О некоторых подходах к моделированию воздействия промышленного сектора на экологию региона [Електронний ресурс] / Д.А. Поносов // Управление экономическими системами: электронный научный журнал. – 2011. – № 10. – С. 4. – Режим доступу до журн.: http://www.uecs.ru.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-06-10

Номер

Розділ

Економіко-математичне моделювання бізнесових процесів